Handlekurv

Blogg

Post thumbnail

Prisvinnende fotodokumentar utgis som bok

Fotodokumentaren Bedehusland har vunnet 1. plass i kategorien «Åpen klasse», i den prestisjetunge konkurransen Årets bilde. Fotojournalist Erlend Berge har arbeidet med prosjektet i to år. Han har besøkt over 200 bedehus, i alle landets fylker, for å dokumentere kulturskattene før det er for sent. I august utkommer prosjektet som fotobok på Vårt Land forlag. Prosjektet har også vunnet Analogprisen i fotokonkurransen CYAN Folio 2018.

Tromvik bedehus, Troms

Hvert år avvikles flere titalls norske bedehus. De blir til museum, revyscener og restauranter. Mange bedehus har allerede stått låste og ute av bruk i flere tiår. En viktig del av Norges kulturhistorie er i ferd med å gå tapt. Erlend Berge jobber som fotojournalist i Vårt Land. En maidag i 2016 var Berge på Søreide bedehus utenfor Bergen, for å lage en reportasje om bedehuset som skulle selges. Det var her det hele startet. Hvem var menneskene i menigheten som hadde bestemt seg for å selge bedehuset? Hvilke historier lå i veggene? Det ble klart at dette bare var starten på en større fortelling. Over hele landet lå det bedehus til salgs.

På 1970-tallet var det liv i over tre tusen norske bedehus. Betel, Betlehem, Salem og Zion. Bedehusene med bibelske navn ligger fortsatt tett, men mange steder blir menighetsmedlemmene eldre. De er ikke lenger i stand til å holde aktiviteten oppe. Bygdene som la grunnlaget for den store bedehusutbyggingen i landet har endret seg og behovet for et bedehus i hvert kryss er ikke lenger til stede.
I mai 2017 tok Berge permisjon fra jobben i Vårt Land, lånte seg en bobil, og kjørte 15.000 kilometer for å dokumentere bedehusestetikken i Norge.
– Ingen andre gudshus i verden ser ut som norske bedehus, sier Berge.

I stedet for å satse på det storslåtte valgte bedehusfolket å satse på det heimekjære. Husene er bygget på dugnad, og folk har funnet på ting underveis. De valgte fargene, tapetet og lagde maleriene selv. Det finnes likhetstrekk, men alle bedehusene er ulike.

Fotoboka Sjå, eg kjem snart har bilder fra alle landets fylker, og forteller historier fra svunnen og ny tid.

Se hele vinnerserien og resten av førsteprisvinnerne i Årets bilde her!

Siste fra bloggen

  • Snakkesalige Tomas Sjödin skriver om stillhet

    9 måneder siden
    «Jeg var et snakkesalig barn. Jeg er en snakkesalig voksen. Og det ser ikke ut til å endre seg. Den verste leken jeg visste da jeg var barn, var stilleleken.» Med dette som utgangspunkt har Tomas Sjödin skrevet en bok om stillhet. Vel hjemme etter en ensom reise gjennom USA, skildrer Sjödin oppdagelsen av en …

Følg nyhetsbrevet vårt

X