Handlekurv

Blogg

Trær, essays og karmelittmunker

Fram mot påskeaften spør vi forfattere og bidragsytere: hva er det beste lesetipset for fastetiden, og hva leser de selv? Det er palmesøndag, og her er første forfatter ut.

Ellen Merete W. Finnseth er forfatter av boken Berøringen, utgitt hos oss i 2018. Hun var også en av bidragsyterne i vårt siste påskehefte, Stille uke 2019.

Så, Ellen Merete – hvilken bok vil du anbefale for fastetiden?

Disse to! Ylva Eggehorn: Rötter och krona. En fastevandring under träden, og Iain Matthews: The impact of God. Soundings from St John of The Cross.

Ylva Eggehorn har utgitt en fastebok dette året (i serien Ärkebiskoppens fastebok), som gav meg både glede og håp å lese. Den er liten, fylt av vakker poesi og tankevekkende språkbilder som man kan jobbe videre med i stillheten. Eggehorn skriver om trærne hun ser omkring seg, og trærne som møter oss i Bibelens tekster, og gir oss et blikk på alt det skaptes dype sammenheng:

«Korsets stam växer inn i själva fotosyntesen.»

Det blir en tekst om langsom styrke og et nøkternt og rotfast håp.

«… vänta tills du får se vad som växer fram, än har du inte sett sluten på historien, mumler de uppmuntrande til meg.»

«Det blir långsamt rum för något nytt. Träden utanför står stilla, upprätta, pröver det nye som silas genom avklädda grenar. Syrenernas knoppar börjar glänsa. De anlades förra hösten. Allt har laddat om och väntar, i den skenbara tomheten.»

Om Ian Matthews The impact of God. Soundings from St John of The Cross: Av og til får man en bok i rette tid og kjenner at den virkelig blir en venn og veileder på veien.

De seneste årene har jeg hatt denne opplevelsen gjennom gjentatte lesninger av den engelske karmelittmunken Iain Matthews bok. Jeg har nå både et gammelt gjennomstreket eksemplar og flere nyinnkjøpte liggende i bokhylla. For den som lever i bønn og erfarer motstanden i mørke- og tørketider er Matthews en virkelig klok og omsorgsfull veileder.

Han hjelper sin leser til å holde ut og søke dypere. Han skriver godt og teksten er breddfull av erfaring og omsorg. Samtidig får du et nyansert nærbilde av 1500-tallsmystikeren Johannes av Korset. Boken er også oversatt til norsk og utgitt av St. Olav forlag under tittelen Guds innvirkning. Men er du fortrolig med å lese på engelsk står den absolutt sterkest i sin opprinnelige språkdrakt og kan fortsatt kjøpes på nett.

Hvilken bok leser du akkurat nå?

Jeg leser Marilynne Robinson: The Givenness of Things. Essays, som er utgitt på Virago Press i 2015.

Jeg er blitt hektet på Marilynne Robinsons essays og er nå kommet til hennes essaysamling The Givenness of Things. Robinson er jo en svært anerkjent og prisbelønnet skjønnlitterær forfatter. Hennes språklige finfølelse i kombinasjon med et skarpt analytisk blikk på samtiden er en fryd å få del i. Samtidig er hun ikke redd for å stå frem som en reflektert og oppriktig kristen.

Halvveis i lesningen sitter jeg igjen med ny innsikt i språkets betydning fra reformasjonstidens bibeloversettelser, via Shakespeare til William James. Gjennom å åpne opp igjen tekster som er blitt stengt for oss av fordommer og glemsel viser hun den kristne humanismens dype røtter i vår historie og konkluderer fra sitt utgangpunkt i samtidens USA:

«When panic on one side is creating alarm on the other, it is easy to forget that there are always as good grounds for optimism as for pessimism – exactly the same grounds, in fact – that is, because we are human. We still have every potential for good we have ever had, and the same presumptive claim to respect, our own respect and one anothers… To value one another is our greatest safety, and to indulge in fear and contempt is our greatest error.» 

Forlaget takker for tipsene, og ønsker god lesning i påskeuka for alle lesere!

Siste fra bloggen

  • Snakkesalige Tomas Sjödin skriver om stillhet

    10 måneder siden
    «Jeg var et snakkesalig barn. Jeg er en snakkesalig voksen. Og det ser ikke ut til å endre seg. Den verste leken jeg visste da jeg var barn, var stilleleken.» Med dette som utgangspunkt har Tomas Sjödin skrevet en bok om stillhet. Vel hjemme etter en ensom reise gjennom USA, skildrer Sjödin oppdagelsen av en …

Følg nyhetsbrevet vårt

X