Handlekurv

Blogg

Poesi og hagearbeid ved fastens slutt

Vi har spurt forfattere og bidragsytere: hva er det beste lesetipset for fastetiden, og hva leser de selv? I dag er det påskeaften, dagen som markerer slutten av fasten – her er lesetips fra Notto R. Thelle og Erik Lunde.

Notto R. Thelle er prest og professor emeritus ved Universitetet i Oslo. Han har skrevet en rekke bøker om spiritualitet, teologi og møtet mellom kristendom og østlig religion – i fjor kom Stillheten og skriket ut på Vårt Land forlag.

Hvilken bok vil du anbefale for fastetiden?

Jeg velger meg to. Den ene har betydd mye for meg og gir dybde og ettertanke i denne tiden. Den andre har jeg så vidt oppdaget og jeg tenker at den er radikalt forskjellig, men også har mye å gi både i dybde og poetisk kraft. Jeg tror de utfyller hverandre.

Den første er den walisiske dikteren R.S. Thomas, som jeg stadig vender tilbake til og har skrevet mye om i mine bøker, også i Stillheten og skriket. Jeg har det meste av hans poesi i Collected Poems 1945-1990.

​Den andre har jeg blitt anbefalt av en god venn, og er akkurat nå i ferd med å «oppdage», nemlig den amerikanske dikteren Mary Oliver, i samlingen Devotions: The Selectet Poetry of Mary Oliver. Mitt inntrykk er at den er båret av en dyp tillits- og håpsopplevelse. Ikke så nær knyttet til bibelske tekster og tro som poesien til Thomas.

Thomas var prest og levde i spenningen mellom tro og tvil, mening og meningsløshet. Oliver er ikke så knyttet til bibeltekster og tradisjonelle formuleringer, men bæres av en forventning til mening og sammenheng i det som skjer, ofte knyttet til naturopplevelser men med klare eller skjulte referanser til kristen tro. Den er vakker og trøstefull, men også realistisk, tror jeg. Preget av et blikk som ser og får oss til å se det som egentlig er der hele tiden. Begge er utvilsomt verd å oppdage for mange lesere eller lyttere.

Hvilken bok leser du akkurat nå?

Jeg har glede av å lese Elizabeth Strouts Olive, Again, som er en fortsettelse av bestselgeren Olive Kitteridge. Jeg tror begge er oversatt til norsk. Olive er en utrolig hurpete dame som egentlig er ganske usympatisk, pågående og hensynsløs. Nå i alderdommen møter hun seg selv i mange relasjoner, og på de merkeligste måter tar hun et oppgjør med seg selv. Hun kan fremdeles tråkke over menneskeskjebner og kan virke ubarmhjertig og selvopptatt, men midt oppi det hele kommer noe av hennes dype menneskelighet til syne.

For meg som teolog og prest er hennes samtale med familieadvokaten Bernie noe av det sterkeste: to sekulære jøder som aldri har tenkt at de har noen egentlig tro, oppdager at det likevel er et «But…» eller et «Men…». Advokaten har ikke ord til å beskrive det. Det er mer en slags forståelse – han har hatt det hele livet – at det er noe som er langt større enn vi er…*

For meg er dette beslektet med det jeg skriver om i Stillheten og skriket, nemlig «Stemmer fra sidelinjen» som sier meg mer enn mange andaktsbøker og prekener.

* fra den engelske utgaven, side 114-115.

Erik Lunde er politiker, teolog og skribent. I 2018 utga han Uønsket. Mennesket i sorteringens tid på Vårt Land forlag.

Fastetiden er en tid for ro, og for å gå i dybden. Hvilken bok vil du anbefale?

På våren liker jeg godt å jobbe i hagen. Det gjør godt for kroppen og gir ro i sjelen. Det er et avbrekk fra hverdagens jag, og den siste tiden har det gitt et avbrekk fra den merkelige og urovekkende situasjonen vi befinner oss i.

Jeg har fått bøkene til Barbro Raaen Thomassen i gave. Både Som liljene på marken (2011) og Jord og himmel om du vil (2019) viser hvordan vi kan verdsette det enkle livet i nær kontakt med det vokser rundt oss. De kan jeg anbefale. 

Hvilken bok leser du selv i denne tiden?

Akkurat nå holder jeg på med to bøker. På senga leser jeg Erika Fatlands Grensen. En reise rundt Russland fra 2017. Den er en utrolig velskrevet og interessant reiseskildring om landene som grenser til det enorme Russland.

I forbindelse med et bokprosjekt jeg holder på med leser jeg også den danske teologen Knud Ejlert Løgstrup på ny. Hans tenkning har brått fått en ny aktualitet.

«Den enkelte har aldri med et andet menneske at gøre uden at det holder noget av dets liv i sin hånd», skriver Løgstrup. Vi er avhengige av andre, og andre er avhengige av oss.

Så: Ta vare på hverandre, og vask hendene!  

God påske! Og Barbro Raaen Thomassens bøker finner du her.

Siste fra bloggen

  • Snakkesalige Tomas Sjödin skriver om stillhet

    10 måneder siden
    «Jeg var et snakkesalig barn. Jeg er en snakkesalig voksen. Og det ser ikke ut til å endre seg. Den verste leken jeg visste da jeg var barn, var stilleleken.» Med dette som utgangspunkt har Tomas Sjödin skrevet en bok om stillhet. Vel hjemme etter en ensom reise gjennom USA, skildrer Sjödin oppdagelsen av en …

Følg nyhetsbrevet vårt

X