Handlekurv

Blogg

Bushra Ishaq og Sunniva Gylver – to etablerte og sterke samfunnsrøster – utforsker hverandres og sin egen tro. Denne boka er en utradisjonell dialog, der trostekster fra ulike tradisjoner stilles side om side. Det handler om
hverdagstroen, slik den kan arte seg for en kristen og for en muslim. På tross av alt vi vet om hverandre, kjenner vi sjelden til den personlige troen som skjuler seg bak den andres religion. Hva tror du egentlig på? Hva er viktig for deg?

Gylver og Ishaq ønsker å lære av hverandre, og med det lar de også oss få lære. Slik bindes vi sammen som mennesker, slik øker forståelsen på tvers av forskjeller.

Designet kom på plass tidlig og ble faktisk avgjørende for bokas struktur og oppbygging. De muslimske og kristne tekstene sto lenge annen hver gang, noen av dem skrev forfatterne sammen, men det fungerte ikke helt, vi fikk ingen god flyt og mening. Gylver og Ishaq har forskjellige personligheter og skrivestil og dette var viktig å bevare – det er personlige tekster. Designet løste floken.

En utradisjonell dialog krever en utradisjonell innbinding. Tekster om tro fra to ulike tradisjoner blir stilt side om side. Vi ville skille de to stemmene fra hverandre, slik at tekstene kunne leses separat om ønskelig. Omslaget har ekstra brede klaffer som folder seg rundt de to bolkene og inn i midten av boka. Løsningen både avgrenser og skaper et møte. Ishaqs avdeling fikk grønn spotfarge, Gylvers rød. De nummererte kapitlene med identiske overskrifter gjør det lett å lese på tvers. Omslaget viser forfatterene vendt mot hverandre og har et mønster som kombinerer islamsk ornamentikk og det kristne korset. Grunnmønsteret er det samme, men avhengig av hva som blir vektlagt, trer mosaikken/korset frem.

Da de store klaffene var på plass så vi at det er to bøker i samme rygg! Dermed får vi kommunisert at det er et felles prosjekt med ønske om å snakke sammen, men samtidig er det tydelig at forfatterne forholder seg til hver sin tro og tradisjon. Et fantastisk dialogprosjekt – på mange nivåer!

Vårt Land forlag fikk diplom for designet til Tro på tvers i Årets vakreste bøker. Juryen sier:
Spørsmål rundt likheter og ulikheter mellom muslimsk og kristen tro presenteres i en innbinding som skiller de to stemmene, men samtidig muliggjør den samtale og parallellesning. Dekoren er den samme i begge delene av boken, men den får en kristen, alternativ muslimsk symbolikk gjennom den snedige fargebruken. Formgivning og format er ydmykt og innbydende med en leservennlig typografi.
 

Siste fra bloggen

  • Bokutdrag tre – «40 dager og 40 netter. En fortelling om stillhet.»

    6 timer siden
    Bokutdrag, 40 dager og 40 netter  Lørdag og et tredje bokutdrag fra Kjell Arnold Nyhus’ bok. Teksten er fra del tre, kapittel tre.    KAN DU TENKE deg å gjøre det om igjen? har mangespurt. Noen spør på en slik måte at jeg kjenner detnødvendig å alminneliggjøre mine førti døgn i en-som stillhet. Jeg har …

Følg nyhetsbrevet vårt

X